Хамгийн эрүүл, чанартай хүнс бүхэн заавал үнэтэй, ховор байх албагүй. Харин та чихэрлэг, маш амттай, тэжээллэг дээрээс нь шархалсан зүрхийг ч анагаах чадвартай хар шоколадыг хаанаас ч олж авах боломжтой. Энэхүү амттаны гол нууц бол какао. Сайн чанарын какаоны багахан үр ямар ч өвчнийг анагаах гайхалтай хүчийг агуулж байдаг гэвэл та итгэх үү.
Тэгээд асуудал нь юунд байна вэ гэж үү? Какао нь дангаараа маш гашуун, муухай амттай байдаг. Тэгээд амтыг нь зөөллөхийн тулд сүү, элсэн чихэр, маслотой холих шаардлагатай болдог бөгөөд энэ нь какаоны үйлчлэлийг тодорхой хэмжээгээр бууруулж, таны жин нэмэхэд нөлөөлдөг. Хамгийн сайн чанарын шоколад бол дор хаяж 70 хувь нь какаоны агууламжтай байдаг. Калифорнийн их сургуулийн асархуйн ухааны профессор Мери Энглерийн зөвлөснөөр энэ хэмжээ их байх тусам шоколадыг бага хэмжээгээр хэрэглэх нь зүйтэй. Учир нь шоколад нь их хэмжээний илчлэг, чихрийн агууламжтай тул долоо хоногт 200 грамаас хэтрүүлэлгүй хэрэглэснээр та шоколадны ач тусыг бүрэн хүртэж чадна.
Шведийн эрдэмтдийн 9 жилийн турш үргэлжилсэн 31,000 эмэгтэйг хамруулсан ихээхэн өргөн хүрээний судалгаагаар шоколад нь зүрх судасны үйл ажиллагааг дэмждэгийг баталжээ. Тэдний баталж буйгаар долоо хоног бүр тогтмол 1-2 уут шоколад хэрэглэвэл зүрхний өвчин тусах магадлал 3 дахин буурах боломжтой гэнэ. Үүнээс гадна Германы эрдэмтэд шоколад нь хүний цусны даралтыг бууруулж, зүрхний шигдээс тусах магадлалыг 39 хувиар бууруулдгийг тогтоосон бөгөөд шалтгаан нь шоколаданд агуулагдах антиоксидант гэнэ.
Гэхдээ зөвхөн антиоксидантын найрлагаас нь болоод шоколаданд агуулагдах сүү, чихэр, тосны нөлөөг орхигдуулж болохгүй, үргэлжлүүлэн дасгалаа хийсээр байх хэрэгтэй. Шоколад нь хүний цусны даралтыг бууруулснаар дасгалын үр нөлөөг нэмэгдүүлдэг байна. Тиймээс шоколадаа идээд дасгалаа хийгээд байж дээ.
Шоколад идээд жин хаяна гэдхээр итгэмээргүй сонсогдож байгаа биз. Тэгвэл энэ таны бодож байгаагаас хамаагүй хялбар гэнэ. Копенхагений их сургуулийн судлаачид хар шоколад нь цатгалдах мэдрэмжийг төрүүлж, илүү сэтгэл өөдрөг байхад тусладгийг тогтоосон байна. Өөрөөр хэлбэл хар шоколад нь амтлаг, давслаг, илчлэг ихтэй зүйлд татагдах хорхойг дарах үйлчилгээтэй учраас жин хаяхын тулд хар шоколадаар хорхойгоо дараад хэтрүүлэн идэхгүй байхад л болно гэсэн үг.
Жирэмснийхээ хугацаанд өдөр бүр бага хэмжээний шоколад иддэг ээжүүд стрессд илүү бага өртдөг бөгөөд хүүхдүүд нь ч илүү жаргалтай, илүү их инээмсэглэдэг байна.
Чихэр бол чихрийн шижингийн гол дайсан биш бил үү? Тэгвэл Италийн эрдэмтэд 15 өдрийн турш өдөр бүр 1 нүд хар шоколад идэж байсан хүмүүсийн цусан дахь сахрын түвшин мэдэгдэхүйц хэмжээгээр буурч байв. Энэ нь шоколаданд агуулагдах ургамлын гаралтай бодисуудтай холбоотой юм байна.
Калифорний их сургуулийн эрдэмтэд сэтгэл хямралд амархан өртдөг, сэтгэлээр унасан үедээ шоколад иддэг хүмүүсийг буруутгах бус харин ч дэмжиж байна. Тэдний хийсэн судалгаагаар 2 долоо хоногийн турш өдөр бүр 30 грам хар шоколад идэж байсан хүмүүсийн стрессийн түвшин мэдэгдэхүйц хэмжээгээр буурч, улмаар үгүй болж байгааг олж тогтоожээ. Тэгэхээр сэтгэл шархлуулсан салалтын дараа зайрмагнаас илүү шоколад идэх нь илүү тустай бололтой.
Тун саяхан Лондонгийн судлаачид шоколад хүний тархийг сэргээх нэгэн төрлийн элемент болох flavanols -н нарнаас хамгаалах чадварын талаар судалсан байна. Энэхүү судалгаагаар flavanols-н агууламж өндөртэй шоколад иддэг хүмүүсийн арьс нарны туяанд илүү тэсвэртэй, түлэгдэж, улайх нь бага байсан байна.
Дараагийн удаа та ямар нэгэн төвөгтэй ажил, шалгалтын дарамтанд орсон үедээ шууд л хар шоколад идэхээр яарах хэрэгтэй. Энэ нь таны стрессийг бууруулахаас гадна тархины үйл ажиллагааг тань дэмждэг. Ноттингамын их сургуулийн судлаачид flavanols-н агууламж өндөртэй шоколад нь тархины цусан хангамжийг 2-3 цагийн турш эрчимжүүлж, ой тогтоолтыг нэмэгдүүлдгийг тогтоожээ. Мөн түүнчлэн Оксфордын их сургуулийн эрдэмтэд шоколадны урт хугацааны үр нөлөөг судлахааар 70-с дээш насны 2000 хүнийг хамруулсан судалгааг явуулсан бөгөөд энэхүү судалгаагаар flavanols-н агууламж өндөртэй шоколад болон дарс, цай байнга хэрэглэдэг хүмүүсийн тархи илүү өндөр түвшинд ажиллаж байсныг олж мэджээ.
Шоколадны найрлаган дах theobromine гэгч бодис нь ханиадыг дарахад ямар ч эмнээс илүү тустай гэнэ. Энэ нь эрүүл мэдрэмжийг төрүүлж, тархины үйл ажиллагааг дэмжсэнээр бие амархан илааршиж, сэргэдэг.
Өмнөд Америк, Европын аль ч түүхэнд суулгалтыг какаогоор эмчилж ирсэн тухай олон баримт бий. Орчин үеийн шинжлэх ухаан ч үүнийг баталж байна. Оакландын хүүхдийн эмнэлгийн институтын эрдэмтэд какао нь гүйлгэлтийг намдааж, шингэн алдахаас сэргийлдгийг баталжээ.